neljapäev, 15. november 2007

Mis vaevab InnoIrja ihu ja hinge?

Keeruline küsimus. Inimesed arvavad:
natuke lugemist said...
Skisofreenia esinemissagedus on ligikaudu 1% t. Haigestutakse tavaliselt vanuses 20-30 eluaastat. Meeste haigestumus on tavaliselt sagedasem kui naistel.Skisofreenia mõjutab seda, kuidas aju tõlgendab meid ümbritsevat maailma, mõjutades mõtlemist ja arusaamasid ja kahjustades inimese võimet loogiliselt mõelda, oma mõtteid edastada ja üldse normaalselt ühiskonnas funktsioneerida.--- Luulumõtted on sageli valed ning kasutud uskumused, mida teised antud kultuuritaustaga seotud inimesed ei usu. Inimesel võib olla paranoiline luul - mõtted jälitamisest, tagakiusamisest jne.; võib esineda suurusluul - "Ma olen Jumala käsilane maa peal!" või "Ma olen maailma rikkaim inimene!". Luulud võivad tekkida halva meeleolu ajendil, võivad alguse saada hallutsinatsioonide seletamisest iseendale või kogetud aistingu baasil.----Kahjuks skisofreenia all kannatajad alati ei tunnista endale, et nad on haiged ja keelduvad ravist, kuigi nad seda hädasti vajaksid. Seega näeb Eestis vastuvõetud psühhiaatriaseadus ette, et kui inimene oma häire tõttu on muutunud ohtlikuks endale või teistele, siis rakendatakse tema puhul tahtest olenematut haiglaravi.
kolmapäev, 14. November 2007. a 11:31


Küsimus on vaid, et kas see on nakkav? Kas näiteks abielupaar seksides võib teineteist nakatada? Kas see levib õhu kaudu? Või äkki on hoopis nii, et selle haiguse kandjad tõmbuvad teineteise poole ja muust maailmast põrkuvad? Kas see võiks olla paarishaigus?

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Muuseas, on tõesti uurimusi, mis kinnitavad, et skisofreenikuid tõmbab teineteise poole. Aga nakkav see pole, geneetiliselt edasi kanduv teine. Rohkem isaliini pidi.

Anonüümne ütles ...

Inno on oma isast kirjutanud - päris uskumatu see edasikandumise värk ei tundu...

Anonüümne ütles ...

Folie a deux on sellise sündroomi nimi, kus vaimne haigus levib ühelt inimeselt teisele. http://en.wikipedia.org/wiki/Folie_%C3%A0_deux